//گزارشی از طرح تجهیز و نوسازی اراضی//
کشاورز مرودشتی:اعتبارات این طرح را به ارضی فاقد شبکه آبیاری سدها نمیدهند
نماینده اقلید در مجلس :آئین نامه اجرایی خلاف متن قانون است
طرح تجهیز و نوسازی اراضی بیش از یک میلیون هکتار از اراضی مستعد کشاورزی با هدف ارتقاء کمی و کیفی تولید، کاهش واردات، عبور از بهره برداری سنتی به صنعتی در بخش کشاورزی، افزایش بهره وری از نیروی شاغل در این بخش، حفظ و حراست از منابع آب و خاک و بهبود سطح زندگی روستائیان با افزایش میزان تولید در واحد سطح و افزایش درآمد از جمله مهم ترین طرح هایی است که در راستای توسعه بخش کشاورزی تا کنون به تصویب رسیده است.
در این طرح شاخص هایی همچون بهبود روش های بهره برداری از آب و صرفه جوئی در آب مصرفی با میزان 2 هزار 500 متر مکعب صرفه جوئی در هر هکتار، تسهیل بکارگیری ماشین آلات در عملیات زراعی و اصلاح و بهبود اراضی کشاورزی شامل زهکشی و اصلاح اراضی شور و قلیانی دنبال می شود.
برای این طرح از شروع تا پایان برنامه چهارم توسعه بیش از 445 میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شده که اقداماتی از جمله نقشه برداری، طراحی، قطعه بندی، اجرای تسطیح اساسی، احداث جاده بین مزارع، احداث انهار آبیاری، زهکشی داخل مزرعه و احداث زهکشی زیرزمینی در آن پیش بینی شده و دولت نیز موظف گردیده از محل این اعتبارات تا 85 درصد هزینه عملیات های مذکور را به کشاورزان بپردازد و مابقی نیز از طریق تسهیلات بانکی برای کشاورزان تأمین گردد.
هرچند طرح تجهیز و توسعه اراضی از نظر کارشناسان با اهداف مشخص شده موفقیت آمیز و ضروری ارزیابی می گردد. اما در آئین نامه این طرح پرداخت اعتبارات به اراضی واقع در آبخورهای سدهای مخزنی و بندهای انحرافی مستقل منوط شده است بنابر این استان فارس با وجود تنها یک سد بهره برداری در عرصه کشاورزی و بحران شدید منابع آبی از اعتبارات مالی این طرح محروم شده است.
غلامحسین جهانگیر عضو مجمع کشاورزان خبره مرودشت و از کشاورزان پیشرو این شهرستان در گفت و گویی گفت: با عنایت به اهداف این طرح که بهره وری بیشتر در عین مصرف کمتر مواد اولیه شامل آب و سطح زیرکشت را شامل شود، اقدام به تسطیح لیزری بیش از 50 هکتار از اراضی با هزینه ای نزدیک به 70 میلیون تومان کردم.
وی افزود: متأسفانه در آئین نامه اجرائی آن فقط به اراضی زیردست سدها توجه شده و دیگر اراضی از این اعتبارات مستثنی شده اند در حالیکه در استان فارس فقط از سد درودزن بهره برداری می شود.
این کشاورز مرودشتی یادآور شد: بخش عمده اراضی مستعد کشاورزی فارس در مناطق فاقد دسترسی به شبکه های سد قرار دارند و از این حیث کمترین اعتبارات به این استان اختصاص یافته است.
وی خواستار حذف عنوان « زیرسد» در آئین نامه اجرائی طرح تجهیز و نوسازی اراضی شد.
مهندس عبدالکریم رضوی رئیس جهادکشاورزی فارس نیز در گفت و گو یی گفت: براساس آئین نامه اجرایی اعتبارات طرح تجهیز و نوسازی اراضی فقط به اراضی زیرسدها اختصاص یافته است.
وی افزود: متأسفانه فارس با وجود یک سد بهره بردار در کشاورزی و به رغم وجود سطح قابل توجهی از اراضی مستعد کشور، از این اعتبارات محروم شده است.
رضوی یادآور شد: در گزارشی به مجلس شورای اسلامی نظر خود را اعلام کرده و خواستار اصلاح این آئین نامه شده ایم چرا که عمده اراضی مرغوب و مستعد فارس فاقد شبکه های دسترسی سد هستند.
اما احمد نیک فر نماینده مردم اقلید در مجلس شورای اسلامی معتقد است این طرح برای همه اراضی مستعد کشور تصویب شده و منحصر به اراضی در شبکه دسترسی سدها نیست.
وی در گفت وگویی با اظهار بی اطلاعی از آئین نامه اجرائی طرح تجهیز و نوسازی مزارع گفت: آنچه در قانون آمده مربوط به کل اراضی کشور است و منحصر به اراضی در شبکه دسترسی سدها نیست.
وی گفت: اراضی در شبکه دسترسی سدها دارای زهکشی آبیاری و احتمالاً شبکه های فرعی هستند بنابراین اولویت باید با اراضی دیگر باشد.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه منابع مالی محدود هستند و برای هر استان سهمی تعیین شده است گفت: در صورت وجود چنین مسأله ای، آئین نامه با متن قانون مغایرت دارد اما هنوز چنین چیزی به مجلس گزارش نشده است.
گزارش :سعید نظری ایسنا فارس