//گزارشی از وضعیت تعاونی ها در فارس//
امروزه در دنیا تعاونی ها به عنوان بخش بزرگی از اقتصاد جهانی و با 800 میلیون نفر اعضا توانسته اند بیش از 100 میلیون فرصت شغلی ایجاد کرده و در کنار بخش های دولتی و خصوصی به عنوان ستون سوم هرم اقتصاد جهانی خود را مطرح کنند.
تعاونی ها با تجمع سرمایه های کوچک مردمی در بخش های مختلف سهم بزرگی از اقتصاد جهانی را به خود اختصاص داده اند.
تعاونی ها مولد مهم ابتکار و نوآوری در جوامع اقتصادی به شمار می روندکه با جذب مشارکت فراگیر مردم در امور اقتصادی و اجتماعی به پیدایش رقابت سالم در جامعه کمک کرده و مانع ایجاد انحصار می شوند.
در استان فارس نیز تعاونی ها نقش قابل توجهی در عرصه های مختلف برعهده دارند.
به گونه ای که هم اکنون جمعیتی بالغ بر 656 هزار نفر در بیش از 4 هزار و 200 شرکت تعاونی با سرمایه ی اولیه ثبتی 87 میلیارد تومان عضو هستند.
تعاونی های استان فارس تاکنون نزدیک به 130 هزار فرصت شغلی در این استان ایجاد کرده تا راهگشای توسعه اقتصادی استان و حل معضل بیکاری باشند.
عمده تعاونی های فارس در بخش کشاورزی، شیلات، خدمات و صنعت و معدن فعالیت می کنند به گونه ای که افزون بر 60 درصد فعالیت معادن غیرفلزی استان در دست بخش تعاون است و بالغ بر 70 درصد برداشت محصولات زراعی کشور توسط تعاونی کمباین داران این استان انجام می شود.
فعالیت بخش تعاون فارس در عرصه های مختلف استان به خصوص در تولید مرغ گوشتی ـ تخم مرغ ـ صنعت دام، مرتعداری، صنایع تبدیلی، حمل و نقل، بهداشت و درمان، مسکن، صنایع غذائی، شیمیایی، الکترونیک و صنایع دستی از سوی کارشناسان مهم و تأثیرگذار ارزیابی می گردد و همین امر سبب شده است تا در برنامه ریزی توسعه استان به تعاونی ها توجه ویژه گردد.
محمد حسین گلریزخاتمی مدیر کل تعاون فارس در گفت وگویی خاطرنشان کرد: در برنامه چهارم توسعه پیش بینی شده است بخش تعاون استان فارس معادل 27 سال پس از انقلاب توسعه یابد یعنی که این به 3 هزار و 500 میلیارد تومان سرمایه گذاری نیاز دارد.
وی بااشاره به ابلاغ اصل 44 قانون اساسی توسط مقام معظم رهبری گفت: با ابلاغ سیاست های اصل 44 قانون اساسی جاده توسعه تعاون هموار گشته و دولت نهم نیز برنامه های خود را بر توسعه و تحکیم مشارکت عمومی و تقویت تعاونی ها استوار ساخته است تا جان تازه ای به کالبد تعاون دمیده شود و تعاون به سهم واقعی خود در اقتصاد ایران دست یابد.
گلریز خاتمی با تأکید بر لزوم توانمندسازی بخش تعاون گفت: عزم مدیریت عالی استان بر گسترش بخش تعاونی در فارس است و به همین منظور استاندار فارس قول دادند که هر طرح تعاونی را در اسرع وقت در شورای اشتغال و سرمایه گذاری به تصویب برسانند.
مدیر کل تعاون فارس خاطرنشان کرد: به منظور تقویت مسیر توسعه تعاونی ها در استان فارس در برخی از شهرهای فارس اداره تعاون تأسیس می شود و با برگزاری همایش ها و کارگاه های آموزشی فارغ التحصیلان، نخبگان و دانشگاهیان با مزایای تشکیل شرکت های تعاونی آشنا خواهند شد.
وی همچنین از تشکیل کمیته فعال سازی تعاونی های غیرفعال خبر داد و گفت: با توجه به شرایط زمانی و برخی محدودیت های گذشته تعدادی از تعاونی های استان غیرفعال شده اند که با تشکیل این کمیته تلاش می کنیم ضمن بررسی و حل مشکلات نسبت به فعال سازی دوباره آنها اقدام شود.
گلریز خاتمی یادآور شد: در جهت فعال سازی هرچه بیشتر تعاونی های موجود نیز دوره های مختلف آموزشی برای مدیران و اعضای تعاونی های سطح استان پیش بینی شده که برخی نیز در حال اجراست.
وی در بخش دیگری از این گفت و گو به طرح تسهیلات بنگاه های کوچک اقتصادی زودبازده اشاره کرد و گفت: با قول مساعد استاندار فارس به نظر نمی رسد محدودیت خاصی برای پرداخت تسهیلات به تعاونی های استان وجود داشته باشد.
مدیر کل تعاون گفت: طرح های متعددی با توجیه فنی و اقتصادی بر روی سایت وزارت تعاون قرار گرفته است که علاقمندان به سرمایه گذاری دراین بخش به خصوص فارغ التحصیلان می توانند از آنها استفاده کنند.
وی ادامه داد: وزارت تعاون 40 میلیارد تومان تسهیلات برای ایجاد شرکت های تعاونی فارغ التحصیلی در نظرگرفته است که باعث حذف سهم آورده متقاضی در طرح بنگاه های زودبازده شده و یکی از محدودیت های این طرح برای فارغ التحصیلان را که همان سهم آورده است، تسهیل می کند.