مصائب مسیح!

//گزارشی از« بنگاه های اقتصادی زودبازده» در فارس//

 

پلاکاردهای بزرگ در میدان اصلی شهر شیراز، نظرش را جلب کرده بود. هرچند بارها کلمه ترکیبی « بنگاه های اقتصادی زودبازده» را از طریق صدا و سیما شنیده و یا در تیتر روزنامه ها دیده بود.اما این بار پلاکاردهایی بزرگ با امضاء روابط عمومی فرمانداری شیراز بود که او را به سوی خود جذب می کرد...

یک جوان فارغ التحصیل رشته مهندسی صنایع که برای یافتن یک شغل راهی فرمانداری شیراز شده بود، بایاد آوری مطالب بالا در گفت وگویی ادامه می دهد: با کارشناس مربوط به بنگاه های زودبازده در فرمانداری شیراز صحبت کردم او هم من را راهنمائی کرد که باید طرح داشته باشی و به سازمان مرتبط مراجعه کنی.

این مهندس جوان با بیان اینکه بدنبال تأسیس یک کارگاه تراشکاری و ریخته گری کوچک در شیراز هستم خاطرنشان کرد: به همین دلیل من را به اداره صنایع استان ارجاع دادند. در آنجا نیز کلاس چگونگی سرمایه گذاری در مدت کوتاه 2 ساعت برگزار شد تا پس از آن مجوز تأسیس برایم صادر کنند و 24 صفحه فرم دریافت تسهیلات در اختیارم گذاشتند.

وی افزود: متأسفانه هیچ گونه شناختی از پتانسیل های منطقه در طول این مدت به من ارائه نشد و تنها اداره صنایع چندین فرم بدست من داد تا از سازمان هایی نظیر محیط زیست، امور اراضی، شهرداری، جهادکشاورزی، راه و ترابری، مسکن و شهرسازی استعلام کنم که طرح من مغایر قوانین این نهادها نباشد!

این مهندس جوان ادامه داد: پس از دو هفته بالاخره همگی پاسخ دادند که مغایرتی ندارد. هرچند که به اندازه همه عمرم در مقابل کارمندان دولتی التماس و التجا کردم و البته همچنان بلاتکلیف بودم که آیا در بازار شیراز استقبالی از طرح من صورت می گیرد؟ و در صورت تصویب آیا قادر به باز پرداخت تسهیلات خواهم بود؟ غافل از اینکه باید غول بانک را هم شکست دهم.

وی در تشریح مراحل بانکی برای دریافت تسهیلات نیز گفت: پرکردن فرم بسیار وقت گیر بود. بدون آنکه مشاوری به من معرفی شود. با هر زحمتی فرم ها را پرکردم و سازمان هم تأیید کرد. در مدت زمان یک ماه طرح پیشنهادی من با میزان یک میلیارد ریال تسهیلات به یکی از بانک های شیراز معرفی شد و بانک بایستی ظرف 45 روز به طرح من رسیدگی و پاسخ خود را ابلاغ می کرد.

این مهندس جوان گفت: در بانک ها کارشناس جدی که به امور صنعتی آشنا باشد، نیافتم. همه کارشناسان سعی دارند که طرح را با یک سری قوانین مبهم انطباق دهند. مرتب من را از شعبه بانک به سرپرستی و برعکس پاس می دادند. تازه پس از 50 روز یعنی 5 روز بیشتر از مهلت قانونی کارشناس بانک طرح را تصویب و جهت اجرا به شعبه ارجاع داد. در شعبه هم باید انبوهی از وثیقه ها و سفته ها را ارائه می دادم.



وی گفت: برای دریافت یک میلیارد ریال تسهیلات علاوه بر اخذ سفته، وثیقه ملکی هم طلب می کنند. اسناد منازل پدر و برادرم را ارائه دادم که در مجموع بیش از یک میلیارد و 700 میلیون ریال وثیقه بود اما کارشناس بانک پس از بازدید از دو منزل در مجموع قیمت هر دو را فقط 750 میلیون ریال تعیین کرد. بالاخره با هر زحمتی که بود که وثیقه را جور کردم اما حالا بانک از من سهم آورده طلب می کند.

وی افزود: باید حداقل 200 میلیون ریال برای طرح های صنعتی سهم آورده درحساب بانکی خود داشته باشم در حالیکه همه موجودی من به 10 میلیون ریال نمی رسد و بانک هم 200 میلیون ریال آورده غیر از ملک محل اجرای طرح طلب می کند که آنهم باید 3 ماه در حساب بماند.

این مهندس جوان درخصوص یارانه سود تسهیلات گفت: براساس قانون، بانک 14 درصد سود تسهیلات می تواند دریافت کند و شورای اشتغال استان و شهرستان می تواند بخشی از آن را به صورت یارانه پرداخت کند که تنها یک درصد آن تخفیف دادند و به من گفتند یارانه ها باید بین همه توزیع شود.

این فارغ التحصیل دانشگاههای دولتی ایران به ایسنا گفت: نتوانستم غول بانک را شکست دهم و حالا باید با کمر شکسته ناشی از فشار بانک، طرح خود را مسکوت بگذارم.

بنگاه های اقتصادی کوچک زودبازده یکی از راهکارهایی است که تاکنون در کشورهایی همچون هند، چین، استرالیا و ژاپن برای مقابله با بحران بیکاری و ناکارآمدی عوامل تولید ارائه شده است.

براساس مصوبه 19/8/84 هیأت دولت، ساماندهی بنگاه های کوچک زودبازده، توزیع عادلانه در مناطق بویژه مناطق محروم، توزیع عادلانه درآمد بین اقشار مردم، افزایش تولید و صادرات، افزایش تسهیلات بانکی و تقویت کارآفرینی اشتغالزایی و افزایش فرصت های شغلی مهمترین اهدافی است که در طرح بنگاه های اقتصادی کوچک زودبازده دنبال می شود.

بر اساس مصوبه مذکور هیأت دولت بنگاه های کوچک زودبازده به واحدهای کمتر از 50 نفر در بخش های کشاورزی، صنعت و معدن، خدمات، فرهنگ و آموزش گفته می شود که امکان استفاده از تسهیلات بانکی را دارند.

به گفته سید محمد جهرمی وزیرکار و امور اجتماعی بنگاه های زودبازده نقش بسیار مهمی در ایجاد اشتغال کشور دارند.

وی معتقد است: جلوگیری از مهاجرت، اشتغالزایی، نوآوری و زودبازده بودن از مزایای این بنگاه هاست.