//پایگاه های خاموش//
گزارشی از پایگاه های اینترنتی اطلاع رسانی ادارات دولتی در فارس
از بین 39 اداره دولتی دارای پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی در فارس تنها 4 پایگاه جهادکشاورزی، آموزش وپرورش و دانشگاه های شیراز و علوم پزشکی بر اساس آخرین اطلاعات و تغییرات اطلاع رسانی می کنند و مابقی یا در 6 ماهه اول سال گذشته به روز شده اند و یا اصلاً قابل دسترسی نیستند. این در حالیست که که بیش از 70 نهاد و سازمان دولتی در فارس به مردم خدمات ارائه می کنند.
صفحات مختلف پایگاه استانداری فارس فاقد هرگونه اطلاعات مربوط بوده و تنها چندین اخبار از بازدیدها و جلسات استاندار را در صفحه اصلی خود منتشر کرده است.
پایگاه اطلاع رسانی سازمان بازرگانی فارس با ارائه پیام نوروزی سال 83 رئیس این سازمان، آخرین بار آمار مربوط به 9 ماهه اول سال 84 را ارائه کرده است.
پایگاه اطلاع رسانی اداره کل هواشناسی فارس نیز در اوائل سال 84 به روز شده و فرودگاه بین المللی شیراز تنها به ایجاد یک فلش تبلیغاتی در سایت خود بسنده کرده است.
سازمان صنایع و معادن این استان نیز با ارسال پیامی در تاریخ بیستم تیرماه اعلام کرده که در حال راه اندازی سایت اطلاع رسانی خود می باشد.
سازمان ها و اداراتی چون مخابرات، برق منطقه ای، مسکن و شهرسازی و سازمان مدیریت تنها به انعکاس آگهیهای مناقصه و مزایده خود پرداخته اند و دیگر صفحات پایگاه های این نهادها فاقد هرگونه اطلاعاتی است.
پایگاه های سازمان هایی چون تربیت بدنی ـ بهزیستی ـ فنی و حرفه ای ـ محیط زیست و راه و ترابری و جهاددانشگاهی به رغم آدرس آنها در شبکه پورتال فارس قابل دسترسی نیستند.
در عمده پایگاه های اطلاع رسانی سازمانها و نهادهای دولتی، اطلاعات مشترکی در مورد تاریخ و جاذبه های فارس و شیراز و اطلاعات آماری در زمینه های گردشگری ـ تجارت و صنعت، کشاورزی و بازرگانی مربوط به سال های 80 و 81 ارائه می شود و آمار مشاهدات در همه سایت های دولتی قابل دسترسی اعدادی کمتر از یک هزار را نمایش می دهند و نیز ارائه اخبار مربوط به خبرگزاری های مختلف کشور از جمله خدمات مشترکی است که عمده ی پایگاه ها ارائه می کنند.
در قوانین اداری کشور آنچه در ارتباط با مردم مهم تلقی شده، بحث اطلاع رسانی در مورد خدماتی است که به مردم ارائه می شود. تا اینکه ارباب رجوع بداند برای حل مشکلات خود کی، کجا و به چه کسی و با چه شرایطی مراجعه کند.
اطلاع رسانی سبب کاهش مراجعات مردمی به دستگاه ها، تسریع در پاسخگویی و تأمین عدالت اطلاعاتی و جلوگیری از رانت و فرصت طلبی های اطلاعاتی خواهد شد اما براساس بررسی های خبرنگار ایسنا در شیراز پایگاه های اطلاع رسانی دولتی در فارس فاقد هرگونه ابزار لازم برای خدمات رسانی به مردم و یا فاقد هرگونه اطلاعات لازم برای اطلاع رسانی هستند و عمدتاً به مثابه یک پایگاه تبلیغاتی برای نهاد یا ارگان دولتی مربوطه فعالیت کرده اند.
ایجاد سازمان لازم ـ به کارگیری نیروهای انسانی مسلط و آشنا به فناوری اطلاعات و بهره گیری از نرم افزارها و سخت افزارها از جمله مواردی مهمی است که از نظر کارشناسان بخش IT برای به روز نگهداشتن یک پایگاه اطلاع رسانی ضروری است.
محمد حسن گلرخیان مدیر سابق شبکه پورتال فارس معتقد است پایگاه های اطلاع رسانی دولتی موظفند هرآنچه را ارباب رجوع در مراجعه مستقیم بدست می آورد، ارائه کنند وی در گفت و گویی خاطرنشان کرد: اطلاع رسانی و خدمات دهی دو کارکرد مهم پایگاه های اطلاع رسانی دولتی به شمار می روند.
گلرخیان با بیان اینکه با بخشنامه و دستورالعمل نمی توان سایت های اینترنتی نهادهای دولتی را به روز نگه داشت خاطرنشان کرد: مجموعه ای از اقدامات اعم از آموزش مدیران وکارشناسان دولتی تا سازمان دهی داخلی نهادها و ایجاد زیرساخت ها و شبکه ها لازم است تا پایگاه های دولتی به روز نگه داشته شوند.
گلرخیان اعتبار شبکه پورتال استان را در سال های گذشته 180 میلیون تومان اعلام کرد و گفت: علاوه براین بر اساس طرح تکفا دولت متعهد است هزینه های مربوط به ایجاد و نگهداری پایگاه اطلاع رسانی دستگاه های مرتبط را بپردازد.
همچنین مهندس نظام الدین خوارزمی مدیر فنی شبکه پورتال نیز در گفت و گو با ایسنا گفت: عدم همکاری دستگاه های اجرائی و عدم وجود بسترهای مخابراتی و اینترنتی مناسب مشکل اصلی به روز رسانی شبکه پورتال استان است.
وی ادامه داد: وظیفه ورود اطلاعات و به روز نگه داشتن شبکه پورتال برعهده دستگاه های اجرائی است به گونه ای که در پورتال استان وب سرویس هایی برای جمع آوری و به روز رسانی اتوماتیک اطلاعات از سایت های دستگاه های اجرائی تعریف شده اما چون دستگاه های اجرائی از ارائه اطلاعات جدید خودداری می کنند قطعاً اینترانت استان هم با مشکل به روز رسانی روبرو خواهد شد.
مهندس خوارزمی از ایجاد تغییرات جدید در مدیریت شبکه پورتال فارس خبر داد و گفت: ظرف مدت 2 ماه آینده این شبکه به شکل جدید و با قابلیت های بیشتر در دسترس شهروندان و ارباب رجوع قرار می گیرد.
مدیرفنی شبکه پورتال فارس درخصوص علل خودداری دستگاه های اجرائی از ارائه اطلاعات در پایگاه ها گفت: به نظرم مدیران استان در ارائه اطلاعات مشکل فرهنگی دارند و سعی می کنند که اطلاعات دستگاه های اجرائی خود را سری نگهدارند در حالیکه ما فقط اطلاعات عمومی و آنچه را شهروندان نیاز دارند، ارائه می کنیم.
رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای فارس یادآور شد: خودداری از ارائه اطلاعات و خدمات از طریق اینترنت سبب افزایش هزینه ها، بروز رانت اطلاعاتی و عدم شفاف سازی در سیستم دولتی می شود.
وی تصریح کرد: مدیریت ارشد استان می تواند با استفاده از اجبار و یا تشویق دستگاه های اجرائی را موظف به ارائه اطلاعات وخدمات از طریق اینترنت و پایگاه های ایجاد شده کند.
با مدیر روابط عمومی چند دستگاه اجرائی تماس گرفته و از آنان خواست درخصوص مشکلات پایگاه های اینترنتی خود پاسخ دهند.
محمد رضا نعمتی مدیر روابط عمومی استانداری فارس به ایسنا گفت: هم اکنون در حال فعال سازی، پایگاه استانداری هستیم و اعتبارات لازم در این خصوص جذب شده است.
وی ادامه داد: پایگاه اطلاع رسانی استانداری فارس بزودی آخرین اطلاعات و اخبار استان در همه زمینه های مرتبط را به مردم ارائه خواهد کرد.
گل آفرین زارع مدیر روابط عمومی محیط زیست فارس نیز به ایسنا گفت: پیش از این پایگاه حفاظت محیط زیست فارس فعالیت چندانی نداشت اما هم اکنون در حال بازسازی این پایگاه هستیم.
برخی از مدیران روابط عمومی نیز از وجود پایگاه اطلاع رسانی دستگاه اجرائی خود اظهار بی اطلاعی کرده و معتقدند فرآیند به روزرسانی باید از طریق بخش انفورماتیک دستگاه مرتبط پیگیری شود.
اما بخش انفورماتیک هم در دستگاه های دولتی وجود خارجی ندارد.
گزارش سعید نظری ـ